Debutantporträtt i Svensk Bokhandel 20110610

Höstens Böcker 2011 Barn & Ung Ester Roxberg

Foto: Henrik Johansson

Jag har inte bott i fem svenska småstäder, jag har bott utanför fem svenska småstäder. Under min högstadie- och gymnasietid färdades jag 93 600 minuter på en landsbygdsbuss, och i 46 800 minuter väntade jag på bussen.

Det var när jag satt på bussen och inte hade något annat att vila blicken på som jag kunde se; ett stort tystnadssurrande land utanför fönstret, alla människor som jag annars bara gick förbi, någon som fastnat och inte kom loss … Det jag såg eller hörde blev till diktsviten Se upp lilla människa för snart smäller det, som jag fick Lilla Augustpriset för år 2004.

Men sårbarheten i oss kan också vara osynlig. Den kan finnas inuti, som en djupare dimension av dig, och ibland som en helt annan person.

En gång kände jag en människa som jag beundrade så mycket att jag såg henne som övernaturlig. En människa som var sig själv på ett så äkta sätt. En människa som tog fram de bästa sidorna i alla omkring henne. En människa som man ville ha med sig i en nödsituation. Hon skulle klara allt, hon som kunde springa lika fort som en antilop.

Trodde vi. Trodde jag.

Min debut Antiloper handlar om henne och om den lilla människan inuti henne som vi aldrig lärde känna. Om att depression inte alltid har en konkret orsak, att det är svårast att tala med den man bryr sig mest om, att man ofta inte agerar som man borde eller vill, att livet kan börja om på nytt men också ta slut för att aldrig komma tillbaka … En anti-loop.

Ester Roxberg
Titel: Antiloper
Förlag: X Publishing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s