Fyra frågor om Fågelhuset

I går var Karin från X Publishing och jag på BTJ för att träffa bibliotekarier. Karin berättade om höstens/vårens utgivning och ställde några frågor om min andra bok Fågelhuset …

Vad är det för bok du har skrivit?
Fågelhuset handlar om en ung tjej som flyttar till en stor stad för att börja arbeta som praktikant på ett bokförlag. Liv, som hon heter, blir så fascinerad av kulturvärlden att hon inte vill något annat hellre än att bli en del av den. Hon är till en början ett offer men börjar snabbt klättra och får människor under sig. Det är en berättelse som innehåller allvar men som är förtäckt med humor. Den skiljer sig mycket från Antiloper eftersom den är skruvad och satirisk. Jag har inspirerats av serien Twin Peaks samt regissörerna Roy Andersson och Wes Andersons filmer. Det är humor som är oförklarad, sådant som bara händer i förbigående.

Varför valde du att skriva en bok om kulturbranschen?
Jag har själv arbetat gratis som både praktikant och volontär när jag var yngre och jag tyckte att det fattades en bok om hur människor utnyttjas i den här branschen. I media lyfts ofta andra branscher upp, om ungas villkor i restaurangbranschen och vården. Men kulturbranschen har ett högt anseende, människor förväntas vara så tacksamma att de inte tror sig förtjäna lön för sitt arbete. Det ses som ett intresse, men det är ett dyrt intresse om man arbetar heltid utan annan inkomst. Jag ville även skriva om ett annat slags utnyttjande som kan vara psykiskt påfrestande. Kulturvärlden kan vara så knäpp och galen. Det var nog därför det blev en komisk bok, istället för en melankolisk.

Vilka personer figurerar i Fågelhuset?
Huvudpersonen Liv ligger, till skillnad från huvudpersonen i Antiloper, långt ifrån mig själv. Hon är ganska känslokall och torr, det var väldigt roligt att skriva hennes röst. Det bildas ett slags triangeldrama mellan Liv och två andra karaktärer … Det är chefen, som är rätt speciell för att inte säga för mycket, och det självupptagna popsnöret Lou Reed som på allvar tror att han är Lou Reed. Dessa tre är centrala i romanen. På kontoret finns också marknadskoordinatorn som bryr sig mest om kakor, projektledaren som kämpat sig högst upp och fått ett evighetskontrakt, formgivaren som är den flashiga hipsterkillen, den bittra redaktören som snart ska pensioneras och den hårdast arbetande administratören som egentligen är den enda litteraturintresserade på kontoret.

Kan du berätta lite mer om relationen mellan Liv och popsnöret Lou? Är det en kärlekshistoria?
Nej, det är en relation som inte går att namnge. De lurar varandra att deras relation är äkta, men de är produkter av sin miljö. Till en början ser Liv upp till Lou som är IT-redaktör på förlaget. Hon behöver honom för att komma in i sammanhanget. Maktbalansen i deras relation ändras sedan under berättelsens gång … De vill båda ha saker av varandra men det är inte kärlek.

En reaktion till “Fyra frågor om Fågelhuset

Kommentarsfältet är stängt.